Mer berättelser från Ukraina

torsdag 8 februari 2024

Robert Carlsson

  Idag fortsatte Tetiana Kutniakhova att berätta om Ukrainas historia. Den äldsta kulturen som hittats på Ukrainas territorium kallas Trypillian eller Cucuteni-Trypillia och går så långt tillbaka som 5000 år f kr. Området omfattade dagens Moldavien, nordöstra Rumänien och västra Ukraina

Kyivan Rus var en feodal stat med huvudstad i Kiev från slutet av 800-talet till mitten av 1200-talet. Dagens Ukraina och Ryssland betraktar Kyivan Rus som sina kulturella föregångare. Rikets storhetstid var på 1000-talet då det gick från Vita havet i norr till Svarta havet i söder. I slutet av 1200-talet och början av 1300-talet blev de västra och södra delarna av det tidigare Kyivan Rus en del av Storfurstendömet Litauen och kungariket Polen, som senare förenades till det polsk-litauiska samväldet

Fram till 1400-talet kallades det moderna Ukrainas territorium på kartor för Rus eller Chervona Rus. Namnet Ukraina dök upp på kartor under andra hälften av 1500-talet. Den ungefärliga betydelsen av ordet Ukraina är ett land eller en gräns för ett territorium.

År 1721 utropade tsar Peter den första det moskovitiska kungariket till ”Ryska riket” och moskoviterna till "ryssar". Tsar Peter bestämde sig för att ansluta det ryska riket till det europeiska arvet, han var inte nöjd med ursprunget till moskoviterna från de stora och stolta finska stammarna. Han tillägnade sig helt enkelt namnet på den antika Kyivan Rus etniska grupp - Rus.

Efter att ha ändrat namnet på set moskovitiska kungariket var det nödvändigt att skriva en ny version av historien som underbygger följden av namnet ”ryssar” från det furstliga Ryssland. I slutet av 1700-talet skapades en "kommission för sammanställning av anteckningar om antik historia, huvudsakligen rysk". Under nio år skrev kommissionen om moskoviters rätt till Rysslands politiska och kulturella arv och förklarade hela dess befolkning vara en "enskild nation".

Här finner vi en del av den historiska förklaringen till dagens ryska aggression och det erövringskrig som idag förs av Ryssland i Ukraina (slutsats från skrivaren)