Dagens föredragshållare var Göran Beck som är chef för Bofors Hotel. Göran började som hotellchef
2008. Han trivs med att träffa nya människor och den puls som det innebär att arbeta på hotellet. Viktigt
för att hotellet ska fungera så bra som möjligt är men lever i ”symbios” med både gäster och ägarna som
är Saab och Bae.
Under Görans ledning har omfattande renoveringar av hotellet genomförts, gamla möbler har klätts om
och man har sett över färgskalor på inredningen. År 2014 renoverades köket där en stor del av utrustningen var från 1970-talet. Idag försöker man ha ett 15-årsperspektiv på de renoveringar som görs så att
de är hållbara över lång tid.
Undan för undan har man försökt höja nivån på allt som erbjuds på hotellet och sedan fem år tillbaka har
man en anställd sommelier som är dryckesansvarig. En ledstjärna för hotellet är att menyerna inte ska
sticka ut för mycket utan man vill ha ”svenska smaker” och hållbara menyer över tid vilket gör att man
inte kan experimentera allt för mycket. Trygghet och omhändertagande värdskap är ledord som man ska
leva upp till. Man ska veta vad man får när man gästar Bofors Hotel!
Coronapandemin och alla restriktioner från mars 2020 var en svår utmaning för hela hotellbranschen och
Bofors Hotel. Restriktionerna försvann inte helt och hållet förrän två år senare i februari 2022. Efter
pandemin och Rysslands invasion av Ukraina har hotellet fått en stor ökning av antalet gäster och
omsättningen har ökat med 70 % jämfört med tiden för ett och ett halvt år sedan. Antalet anställda har
under samma period ökat till 21 personer jämfört med 11 anställda efter pandemin.
Föredraget avslutades med en visning av fjärde våningen som tidigare var vind men som efter en
ombyggnad 2018–2019 innehåller åtta nya hotellrum varav två sviter.
Efter visningen konstaterades att Bofors Hotel invigdes 1930 och att det är snart dags för hundraårsjubileum.