Loka Brunn – historia till nutid

torsdag 6 mars 2025

Robert Carlsson

  Dagens föredragshållare var Zandra Eriksson från Loka Brunn. Zandra har arbetat på Loka Brunn i 13 år med många olika arbetsuppgifter men nu arbetar hon som säljare av konferenser och olika evenemang på Loka Brunn. Zandra var dagen till ära var klädd i den dräkt som en av 1800-talets stora operasångare, Christina Nilsson, brukade bära när hon var gäst på Loka Brunn. Det sägs att Christina alltid bokade fem rum när hon var på Lokabesök. Ett rum för övernattning och fyra rum för klädförvaring. Varje år den 24 juli så firas minnet av Christina på Loka Brunn.

Loka Brunn har en lång historia och redan på medeltiden var Loka Brunns källa en rastplats för pilgrimer på väg till Nidaros, nuvarande Trondheim. Loka Brunn var sedan länge en känd hälsokälla och år 1720 startades kurortsverksamheten. Loka Brunn blev populärt i det svenska kungahuset och år 1759 fick stället ett kungligt privilegiebrev och en kunglig stiftelse bildades. År 1761 var kung Alof Fredrik på besök och han lär ha fått sin migrän botad på Loka Brunn. Inför kungabesöket var man bland annat tvungen att bygga ut köket och se till att hela följet med 280 hästar kunde inkvarteras. År 1772 var kung Gustaf III på besök och han är den kung som varit flest gånger i Loka. Gustaf III lät uppföra ett eget hus, Kungs byggnaden, som är i bruk än idag. Under 1800-talet byggdes anläggningen ut med bland annat en kyrka som stod klar 1824. Idag har anläggningen 54 byggnader varav de flesta är över 100 år gamla. Under 1900-talet drevs anläggningen under långa tider av landstinget. Under 1940-talet var Loka Brunn boplats för amerikanska piloter som nödlandat i Sverige och en del av de flyktingar som kom till Sverige i de ”vita bussarna” vid krigsslutet. Fram till 1970 var Loka enbart öppet under sommarhalvåret. Under 1980-talet blev det en verksamhet som drevs året runt och 1985 byggdes det nya badhuset.   

  Vatten från Loka Brunn såldes till Stockholm redan i början av 1800-talet. Det vatten som idag säljs från Loka Brunn leds i en pipeline till Grythyttan där det buteljeras.

Loka Brunn ägs sedan 2007 av Spendrups Bryggeri AB som sedan år 2014 också äger Grythyttans Gästgiveri. Idag samarbetar de båda anläggningarna med bland annat ett gemensamt bageri.